QUI SOM?

Al llarg de trenta-quatre anys d'història i des de 1989, el Fòrum Cristianisme i Món d'Avui va ser una experiència singular en la realitat eclesial de la diòcesi de València. Volia ser un espai anual de trobada i reflexió sobre qüestions que generalment no tenien cabuda en els àmbits religiosos habituals (les parròquies). En el Fòrum se sentien i es deien coses que en altres espais diocesans no interessaven fins i tot estaven vetades. Hi acudien principalment laics desitjosos d'una església més compromesa amb les persones pobres i més deslligada dels poders fàctics, cristians i cristianes valencians que maldaven per una església fidel i respectuosa amb la llengua i cultura pròpies, fins i tot els que podríem encabir en els anomenats "cristians sense església". La seua projecció abastava les altres diòcesis valencianes i altres territoris. En el Fòrum, a més dels moments celebratius i de pregària, se sentien les veus de la teologia més puntera i compromesa de l'àmbit hispànic i llatí, es comunicaven experiències, es propiciaven espais de conversa i es parlava amb parresia, una expressió que s'ha fet popular arran del Sínode de la Sinodalitat convocat pel papa Francesc. El darrer Fòrum es va celebrar el 2020. La pandèmia, la mort de dos dels seus principals promotors; Josep Antoni Comes primer i Julio Ciges després, i pot ser un cert esgotament d'un model de trobada, va fer que els seus membres decidiren deixar-ho córrer. Això ha ocorregut amb altres esdeveniments semblants celebrats en l'Estat espanyol durant les darreres dècades.

En efecte, en la dècada dels 80 i 90 del segle passat varen aparéixer en l'àmbit espanyol diverses trobades periòdiques eclesials, organitzades per cristians de base, pertanyents a moviments i grups compromesos amb la renovació eclesial encetada pel Concili Vaticà II, i implicats en el que podria anomenar-se perifèria eclesial. La majoria d'aquestes convocatòries han desaparegut a hores d'ara, si bé algunes han viscut una renovació. A Catalunya el "Fòrum Home i Evangeli", anomenat després "Fòrum Vida i Evangeli", es realitzà fins al 1997; en el moment actual altres convocatòries anuals venen a omplir el buit que va deixar, les que realitzen el Grup Sant Jordi o l'Associació Cristianisme i Segle XXI. A Navarra hi ha hagut el "Foro Gogoa", organitzat per comunitats cristianes de base de Pamplona i Tudela, que es va convocar durant 20 anys, fins a 1996. I ja en el nostre segle, en l'àmbit andalús, s'han convocat diverses edicions del "Foro cristianismo y mundo de hoy" a Córdoba. Al País Basc, a Vitoria-Gasteiz ha tingut lloc, entre 1993 i 2017, el "Foro Religioso Popular-Foro Erlijioso Herritarra", que s'ha représ recentment en el "Foro Krisare Foroa", inspirat en l'anterior, i que s'ha celebrat en el març passat a la capital basca.

I entre nosaltres, davant la desaparició la manca de continuitat del Fòrum Cristianisme i Món d'Avui, ha estat el Grup Cristià del Dissabte el col·lectiu que ha decidit omplir el buit deixat i assumir la faena d'organitzar de nou un espai de trobada anual a València, recollint els valors i el tarannà d’aquella convocatòria anual. La decisió va ser presa pels seus components a principis de l'any 2023 i contemplava la continuïtat, però també la novetat. Així tenim ara el Fòrum Cristianisme Ara i Ací, amb una nova imatge i una nova pàgina web. Els organitzadors de l'acte renovat, per tal de poder assentar les bases del nou projecte, varen decidir convocar, a correcuitam una jornada de trobament per al dia 22 d'abril passat, aprofitant el fet dels 10 anys del pontificat el papa Francesc, persona clau de la renovació eclesial, i amb un doble objectiu: per un costat homenatjar tres figures que podien ser considerades predecessores del Papa en el nostre àmbit i que, a més, havien estat clau en la història del Fòrum anterior: Josep Antoni Comes, Toni Català i Julio Ciges. I per altra banda, donar veu als participants per tal que manifestaren quin Fòrum volien de cara al futur. La jornada tingué lloc al Centre Pare Arrupe, gràcies a la col·laboració i ajuda dels jesuïtes de València. Hi hagué una bona resposta d’assistència, tant presencial com telemàtica, i les veus participants van manifestar la necessitat de mantenir la continuïtat del Fòrum, però més enllà d'una única trobada, sinó estenent l’activitat al llarg de tot l'any mitjançant accions formatives, trobades i activitats preparatòries. També es demanava potenciar la participació i que es fera el possible per obrir-se activament a les generacions jóvens. Els nous organitzadors veieren que, d'acord amb els nous usos facilitats per la xarxa telemàtica, calia plantejar la transmissió en directe dels actes a través de la pàgina web del Fòrum, per tal de facilitar el seu seguiment a distància.

El nou Fòrum, segons diu la seua declaració d'intencions, pretén recuperar un espai de trobada, debat, participació i cerca comuna a la llum de diferents aportacions significatives de dins i de fora de l'Església. El Fòrum Cristianisme Ara i Ací accepta la invitació que ha fet el Papa Francesc, en la seua primera Exhortació apostòlica, "a ser persones audaces i creatives a l'hora de repensar els objectius, les estructures, els estils i els mètodes evangelitzadors".

Frances Aracil

Grup Cristià del Dissabte